Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers Apeldoorn
- 3 dagen
- € 2.599
- Eerstvolgende startdatum 7 maart
Tijdens de training Kubernetes voor platform- en cloud engineers leer je hoe je een Kubernetes-cluster vanaf de grond opbouwt en beheert, met node pools, monitoring, service meshes en Role-Based Access Control. Daarnaast leer je hoe je een Kubernetes cluster kunt inrichten in een cloud omgeving als Azure Kubernetes Service, en leer je hoe je een veilige en efficiënte multi-tenant omgeving creëert. Bovendien krijg je praktische handvatten om de infrastructuur van je Kubernetes-cluster te beheren met Infrastructure as Code (IaC) tools zoals Terraform en Bicep.
Kies hier je training
-
Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
(Remote classroom) Aantal dagen en prijs: in overleg
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
Bel mij hierover
Ik wil me inschrijven
Startdata virtueel (Remote Classroom)
07-03-2025, Virtueel
07-04-2025, Virtueel
06-05-2025, Virtueel
04-06-2025, Virtueel
03-07-2025, Virtueel
Startdata op locatie
07-03-2025, Apeldoorn
07-03-2025, Utrecht
11-03-2025, Rotterdam
13-03-2025, Eindhoven
07-04-2025, Utrecht
= STARTGARANTIE
Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!
= NOG GEEN STARTGARANTIE
Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Inleiding
Kubernetes is de standaard voor containerorkestratie in cloudomgevingen. Moderne applicaties vereisen dynamische schaling, hoge beschikbaarheid en geautomatiseerd beheer. Met Kubernetes kun je aan deze eisen voldoen door gebruik te maken van geavanceerde functionaliteiten zoals autoscaling, verbeterde observability met service meshes en out-of-the-box ondersteuning voor multi-cloud oplossingen.
Cloud technologieën zoals Azure Kubernetes Service (AKS), Amazon EKS en Google GKE bieden deze tools al geïntegreerd aan, waardoor het eenvoudiger wordt om veerkrachtige en schaalbare clusters op te zetten en te beheren. Door deze mogelijkheden te begrijpen en optimaal te benutten, zodat je cloudinfrastructuur niet alleen stabiel en veilig is, maar ook optimaal presteert.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers
Tijdens de training Kubernetes voor platform- en cloud engineers krijg je vanuit je rol als engineer een uitgebreid overzicht van hoe je een Kubernetes-cluster vanaf de grond opbouwt en beheert, met een focus op optimalisatie en kostenbeheersing. Je krijgt inzicht in het opzetten van node pools, het implementeren van geavanceerde monitoring met cloud native oplossingen, of Prometheus en Grafana, en het toepassen van service meshes zoals Istio. Daarnaast leer je toegangsbeheer op cluster- en namespace-niveau met behulp van Role-Based Access Control (RBAC), en hoe je een veilige en efficiënte multi-tenant omgeving creëert.
We gaan uitgebreid in op cloud-native Kubernetes-oplossingen zoals Azure Kubernetes Service (AKS). Je ontdekt de voordelen van deze managed services, zoals automatische upgrades, geautomatiseerd node-beheer en eenvoudige integratie met bijvoorbeeld DevOps pipelines.
Bovendien krijg je praktische handvatten om de infrastructuur van je Kubernetes-cluster te beheren met Infrastructure as Code (IaC) tools zoals Terraform en Bicep. Dit stelt je in staat om herhaalbare en schaalbare omgevingen te bouwen en te onderhouden, zodat je de voordelen van geautomatiseerd beheer volledig kunt benutten.
Bedrijfstraining Kubernetes voor platform- en cloud engineers
Wil je direct aan de slag met je eigen Kubernetes clusters en deze optimaal laten aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie? Een bedrijfstraining biedt de perfecte mogelijkheid om het lesprogramma volledig af te stemmen op jullie specifieke wensen, behoeften en dagelijkse (werk)praktijk. Tijdens de training staan jullie organisatie en specifieke vraagstukken centraal en worden deze als rode draad door het traject meegenomen.
We kunnen de training verder toespitsen op specifieke oplossingen, zoals het inzetten van Infrastructure as Code-tools zoals Terraform of Bicep om je infrastructuur te automatiseren en beheersbaar te maken. Ook kun je ervoor kiezen om de focus te leggen op de implementatie en configuratie van een specifieke cloudomgeving, zoals Azure, AWS of Google Cloud. Daarnaast is het mogelijk om diep in te gaan op specifieke componenten, zoals de integratie van een service mesh zoals Istio of Linkerd om de communicatie en beveiliging van microservices te beheren.
Met een op maat gemaakte bedrijfstraining kun je direct een oplossing in de praktijk brengen. Dit betekent dat we samen een cluster kunnen opzetten, geavanceerde configuraties kunnen toepassen, en zelfs kunnen werken aan een concrete deployment-strategie die volledig aansluit bij jullie operationele werkwijze. Zo ga je niet alleen naar huis met meer kennis, maar ook met een werkende implementatie die je direct in jouw organisatie kunt gebruiken.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Modulen
Tijdens de Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.
- Introductie tot Kubernetes architectuur
- Overzicht van master nodes en worker nodes
- Componenten en functionaliteiten (o.a. API server, scheduler, etcd, kubelet)
- Cluster deployment & node pools
- Opzetten van een Kubernetes cluster in een cloudomgeving (AKS)
- Configuratie en beheer van node pools
- Gebruik van autoscaling (HPA, VPA)
- Optimalisatie van node pools (performance versus kosten)
- Beheer van Kubernetes resources
- Resource requests en limits configureren
- Pod scheduling en affiniteit
- QoS (Quality of Service) en prioriteit van workloads
- Cluster optimalisatie & kostenefficiëntie
- Resource management en optimalisatie
- Praktische tips voor kostenbesparing
- resizing nodes
- scaling policies
- Monitoring resourcegebruik met Prometheus en Kubernetes Metrics Server
- Beveiliging op cluster niveau
- Basisprincipes van Kubernetes security
- Inrichten van netwerk policies voor beveiligde communicatie
- Role-Based Access Control (RBAC)
- Overzicht van RBAC in Kubernetes
- Configureren van cluster roles, role bindings, en service accounts
- Beheer van toegang op cluster- en namespace-niveau
- Namespace Isolatie & Multi-Tenancy
- Opzetten en beheren van namespaces
- Beheren van toegang binnen namespaces
- Toepassen van resource quotas en limits per namespace
- Service Mesh Integratie (Istio)
- Introductie tot Service Mesh concepten
- Installatie en configuratie van Istio
- Gebruik van Istio voor traffic management en security policies
- Monitoring en logging
- Inrichten van logging en monitoring
- Analyse van log data
- Configureren van Prometheus voor metrics verzameling
- Visualisatie en dashboards met Grafana
- Monitoren van log data met cloud native tools
- Service Mesh Observability
- Monitoring van services met Istio
- Tracing en observability configureren
- Infrastructuur als Code (IaC)
- Introductie tot IaC-principes (Terraform/Bicep)
- Opzetten van een Kubernetes cluster met behulp van Terraform of Bicep
- Beheren van Kubernetes resources via IaC
- Gebruik van modules en best practices in IaC
- Praktijkcase: opzetten van een Kubernetes cluster met IaC en deployen van een applicatie
- Troubleshooting: typische problemen in Kubernetes omgevingen en oplossingen
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Extra info
Trainers
Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met trainers die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. Deze vakexpert staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.
Benodigdheden
Om het meeste rendement te halen uit de Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.
Doelgroep
De training Kubernetes voor platform- en cloud engineers is bedoeld voor cloud- en platform engineers en systeembeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheren, monitoren en optimaliseren van Kubernetes clusters in cloudomgevingen.
Voorkennis
Wij gaan uit van basiskennis van Kubernetes.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers Apeldoorn: Startdata
Kies uit 5 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.
Bedrijfstraining
Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.
Privétraining
De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.
Virtuele training
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.
Klassikale training
Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Tarieven
Tarief
De kosten voor de Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers bedragen €2.599,00 (excl. €545,79 BTW). Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.
Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Virtuele training
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.
Virtuele training: hoe werkt dat?
Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.
Dezelfde kwaliteit, net even anders
Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.
De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:
- De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
- Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
- Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
- Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
- Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
- Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
- Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
- Er kunnen bestanden gedeeld worden.
NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.
Tijdens de training Kubernetes voor platform- en cloud engineers leer je hoe je een Kubernetes-cluster vanaf de grond opbouwt en beheert, met node pools, monitoring, service meshes en Role-Based Access Control. Daarnaast leer je hoe je een Kubernetes cluster kunt inrichten in een cloud omgeving als Azure Kubernetes Service, en leer je hoe je een veilige en efficiënte multi-tenant omgeving creëert. Bovendien krijg je praktische handvatten om de infrastructuur van je Kubernetes-cluster te beheren met Infrastructure as Code (IaC) tools zoals Terraform en Bicep.
Kies hier je training
-
Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
(Remote classroom) Aantal dagen en prijs: in overleg
Bel mij hierover
Stuur mij een vrijblijvend voorstel -
Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
Bel mij hierover
Ik wil me inschrijven
Startdata virtueel (Remote Classroom)
07-03-2025, Virtueel
07-04-2025, Virtueel
06-05-2025, Virtueel
04-06-2025, Virtueel
03-07-2025, Virtueel
Startdata op locatie
07-03-2025, Apeldoorn
07-03-2025, Utrecht
11-03-2025, Rotterdam
13-03-2025, Eindhoven
07-04-2025, Utrecht
= STARTGARANTIE
Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!
= NOG GEEN STARTGARANTIE
Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Inleiding
Kubernetes is de standaard voor containerorkestratie in cloudomgevingen. Moderne applicaties vereisen dynamische schaling, hoge beschikbaarheid en geautomatiseerd beheer. Met Kubernetes kun je aan deze eisen voldoen door gebruik te maken van geavanceerde functionaliteiten zoals autoscaling, verbeterde observability met service meshes en out-of-the-box ondersteuning voor multi-cloud oplossingen.
Cloud technologieën zoals Azure Kubernetes Service (AKS), Amazon EKS en Google GKE bieden deze tools al geïntegreerd aan, waardoor het eenvoudiger wordt om veerkrachtige en schaalbare clusters op te zetten en te beheren. Door deze mogelijkheden te begrijpen en optimaal te benutten, zodat je cloudinfrastructuur niet alleen stabiel en veilig is, maar ook optimaal presteert.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers
Tijdens de training Kubernetes voor platform- en cloud engineers krijg je vanuit je rol als engineer een uitgebreid overzicht van hoe je een Kubernetes-cluster vanaf de grond opbouwt en beheert, met een focus op optimalisatie en kostenbeheersing. Je krijgt inzicht in het opzetten van node pools, het implementeren van geavanceerde monitoring met cloud native oplossingen, of Prometheus en Grafana, en het toepassen van service meshes zoals Istio. Daarnaast leer je toegangsbeheer op cluster- en namespace-niveau met behulp van Role-Based Access Control (RBAC), en hoe je een veilige en efficiënte multi-tenant omgeving creëert.
We gaan uitgebreid in op cloud-native Kubernetes-oplossingen zoals Azure Kubernetes Service (AKS). Je ontdekt de voordelen van deze managed services, zoals automatische upgrades, geautomatiseerd node-beheer en eenvoudige integratie met bijvoorbeeld DevOps pipelines.
Bovendien krijg je praktische handvatten om de infrastructuur van je Kubernetes-cluster te beheren met Infrastructure as Code (IaC) tools zoals Terraform en Bicep. Dit stelt je in staat om herhaalbare en schaalbare omgevingen te bouwen en te onderhouden, zodat je de voordelen van geautomatiseerd beheer volledig kunt benutten.
Bedrijfstraining Kubernetes voor platform- en cloud engineers
Wil je direct aan de slag met je eigen Kubernetes clusters en deze optimaal laten aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie? Een bedrijfstraining biedt de perfecte mogelijkheid om het lesprogramma volledig af te stemmen op jullie specifieke wensen, behoeften en dagelijkse (werk)praktijk. Tijdens de training staan jullie organisatie en specifieke vraagstukken centraal en worden deze als rode draad door het traject meegenomen.
We kunnen de training verder toespitsen op specifieke oplossingen, zoals het inzetten van Infrastructure as Code-tools zoals Terraform of Bicep om je infrastructuur te automatiseren en beheersbaar te maken. Ook kun je ervoor kiezen om de focus te leggen op de implementatie en configuratie van een specifieke cloudomgeving, zoals Azure, AWS of Google Cloud. Daarnaast is het mogelijk om diep in te gaan op specifieke componenten, zoals de integratie van een service mesh zoals Istio of Linkerd om de communicatie en beveiliging van microservices te beheren.
Met een op maat gemaakte bedrijfstraining kun je direct een oplossing in de praktijk brengen. Dit betekent dat we samen een cluster kunnen opzetten, geavanceerde configuraties kunnen toepassen, en zelfs kunnen werken aan een concrete deployment-strategie die volledig aansluit bij jullie operationele werkwijze. Zo ga je niet alleen naar huis met meer kennis, maar ook met een werkende implementatie die je direct in jouw organisatie kunt gebruiken.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Modulen
Tijdens de Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.
- Introductie tot Kubernetes architectuur
- Overzicht van master nodes en worker nodes
- Componenten en functionaliteiten (o.a. API server, scheduler, etcd, kubelet)
- Cluster deployment & node pools
- Opzetten van een Kubernetes cluster in een cloudomgeving (AKS)
- Configuratie en beheer van node pools
- Gebruik van autoscaling (HPA, VPA)
- Optimalisatie van node pools (performance versus kosten)
- Beheer van Kubernetes resources
- Resource requests en limits configureren
- Pod scheduling en affiniteit
- QoS (Quality of Service) en prioriteit van workloads
- Cluster optimalisatie & kostenefficiëntie
- Resource management en optimalisatie
- Praktische tips voor kostenbesparing
- resizing nodes
- scaling policies
- Monitoring resourcegebruik met Prometheus en Kubernetes Metrics Server
- Beveiliging op cluster niveau
- Basisprincipes van Kubernetes security
- Inrichten van netwerk policies voor beveiligde communicatie
- Role-Based Access Control (RBAC)
- Overzicht van RBAC in Kubernetes
- Configureren van cluster roles, role bindings, en service accounts
- Beheer van toegang op cluster- en namespace-niveau
- Namespace Isolatie & Multi-Tenancy
- Opzetten en beheren van namespaces
- Beheren van toegang binnen namespaces
- Toepassen van resource quotas en limits per namespace
- Service Mesh Integratie (Istio)
- Introductie tot Service Mesh concepten
- Installatie en configuratie van Istio
- Gebruik van Istio voor traffic management en security policies
- Monitoring en logging
- Inrichten van logging en monitoring
- Analyse van log data
- Configureren van Prometheus voor metrics verzameling
- Visualisatie en dashboards met Grafana
- Monitoren van log data met cloud native tools
- Service Mesh Observability
- Monitoring van services met Istio
- Tracing en observability configureren
- Infrastructuur als Code (IaC)
- Introductie tot IaC-principes (Terraform/Bicep)
- Opzetten van een Kubernetes cluster met behulp van Terraform of Bicep
- Beheren van Kubernetes resources via IaC
- Gebruik van modules en best practices in IaC
- Praktijkcase: opzetten van een Kubernetes cluster met IaC en deployen van een applicatie
- Troubleshooting: typische problemen in Kubernetes omgevingen en oplossingen
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers Apeldoorn: Startdata
Kies uit 5 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.
Bedrijfstraining
Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.
Privétraining
De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.
Virtuele training
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.
Klassikale training
Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Tarieven
Tarief
De kosten voor de Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers bedragen €2.599,00 (excl. €545,79 BTW). Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.
Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).
Training Kubernetes voor platform- en cloud engineers: Virtuele training
Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.
Virtuele training: hoe werkt dat?
Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.
Dezelfde kwaliteit, net even anders
Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.
De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:
- De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
- Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
- Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
- Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
- Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
- Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
- Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
- Er kunnen bestanden gedeeld worden.
NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.