PHP scripts schrijven
Wat is PHP?
PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een server-side scripttaal. Dat betekent dat de PHP code niet op de computer wordt uitgevoerd, maar op de server. De PHP script is dus onzichtbaar voor de gebruiker en de site ziet er uit als een gewone HTML-pagina. Daarnaast heeft PHP een open source en is dus vrij toegankelijk. Met PHP kan je dynamische webpagina’s voor webservers maken, jouw website krijgt zo meer interactiviteit. Zo een dynamische website kan zich aanpassen aan verschillende omstandigheden. Hiervoor wordt PHP gecombineerd met (X)HTML codes. Dat maakt dat PHP zeer geschikt is om informatie uit diverse databases te halen. Een database dat goed aansluit op PHP is MySQL.
PHP tutorial
PHP scripts
In deze PHP tutorial legt Arjan Burger uit hoe je stap voor stap een eerste PHP script kunt schrijven. Je kan zelf een tool kiezen om PHP in te schrijven, bijvoorbeeld: EditPlus, Notepad++ en Crimson Editor. Je begint met een standaard HTML-pagina en voert de PHP code binnen de HTML-code in. Je voert de code < ?php in om aan te gegeven dat je met PHP schrijft en deze sluit je af met een ? >. Om een voorbeeld te testen, kan je beginnen met een echo commando. Hiermee stuur je de tekst naar het scherm. Wat er tussen aanhalingstekens (de alfanumerieke code) staat na de echo, wordt dus verzonden. Deze code sluit je standaard af met een puntkomma (;).
PHP server
De HTML-pagina wordt op de server opgeslagen, omdat PHP een server-side scripttaal is. Je slaat dit bestand op als .php, zo weet de server dat er PHP scripts zijn gebruikt. Dit doe je in de map htdocs in de XAMPP directory, dit is de PHP document root van de server. Hier haalt de server zijn informatie over de PHP scripts vandaan. Wanneer je de code zou bekijken op de site, zie je geen PHP code meer. Je genereert als het ware een HTML-code, waarbij de PHP verdwenen lijkt te zijn.
Cursus PHP
Wil je leren programmeren en PHP leren gebruiken? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod en schrijf je in voor een cursus PHP!